Historisch stadje

Korte geschiedenis
Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en kreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V, die toen net West-Friesland definitief had onderworpen aan zijn grafelijke gezag. Floris V liet aan het einde van de 13e eeuw een dwangburcht bouwen, nu bekend als Kasteel Radboud.

Door de ingebruikname van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam het belang van Medemblik als havenstad sterk af. De afsluiting van de Zuiderzee leek de nekslag voor Medemblik te betekenen, maar in de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum, met met name in het seizoen ook een levendig uitgaansleven.

Monumenten en musea
Medemblik bezit veel historische gevels. Ook staat er een werkende korenmolen (Molen De Herder, herbouwd 1986-1990). Medemblik telt meer dan 80 rijksmonumenten. Sinds 1887 heeft Medemblik een spoorverbinding met Hoorn. Het stationsgebouw van Medemblik dateert uit het openingsjaar. Tegenwoordig wordt deze lijn gebruikt door de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

De stad kent behalve Kasteel Radboud ook het Bakkerijmuseum en het Stoomgemaal. In het Bakkerijmuseum worden op ambachtelijke wijze de meest heerlijke lekkernijen gebakken en bij het Stoomgemaal kom je alles te weten over de ontwikkeling van de stoommachine.

Wandel-en fietsroutes
De rustzoeker stapt met de VVV fietsroute in de hand op de fiets en maakt een tocht over dijkjes, door oude lintdorpen en langs stolpboerderijen. Vanaf de rug van de dijk kijk je uit over het eindeloze IJsselmeer. Vanuit Regatta Center Medemblik wandelt of fietst u zo het prachtig natuurgebied De Vooroever in.

VVV Medemblik

Weersverwachting
Medemblik

Openingstijden
havenkantoor

 

Dagelijks

Op afspraak

Telefoon +31 (0) 227 547781


VHF 31

info@regattacenter.com